Tervetuloa Kaloisten kyläyhdistyksen nettisivuille!

Kurkkaa myös Facebook-sivullemme! Facebook toimii myös nopeana tiedotuskanavana, jonka kautta viestiminen sujuu nopeammin ja helpommin kuin näiden nettisivujen kautta. Ja mikä parasta, Facebookin kautta voit myös helposti lähettää palautetta toiminnasta! Toki palautetta voi lähettää myös puheenjohtajalle sähköpostitse.

Ajankohtaisiin asioihin ja tuleviin tapahtumiin voit tutustua tarkemmin Ajankohtaista -sivulla.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Historian kerääminen jatkuu

Olemme pitkin talvea kokoontuneet Tukikohtaan muistelemaan menneitä. Tarkoituksena on ollut kerätä aineistoa kylähistoriikkia varten. Sekä kuvia että tarinoita onkin jo saatu kokoon mukavasti, mutta lisää tarvitaan.

Jos sinulla on vanhoja valokuvia kylistä ja kyläläisistä, ota yhteyttä Tapio Ketoseen, puh. 0400 506 538, sähköposti tapio.ketonen(at)gmail.com

Tässä malliksi kuva Kaloisten sahalta ajalta joskus ennen sotia. Kuva on Helge Lähteenkorvan kokoelmista. Tarvitsemme myös uudempia kuvia. Esimerkiksi 80- ja 90-luvuilta kuvamateriaalia on löytynyt erittäin niukasti.

Historiikkiprojektia jatketaan

Kyläyhdistys ja Kaloisten seudun pienviljelijäyhdistys ovat käynnistäneet hankkeen Kaloisten seudun historiikin aikaansaamiseksi. Tässä tarkoituksessa on järjestetty jo kolme tilaisuutta, joissa lähinnä vanhimmat kylien asukkaat ovat muistelleet menneitä. Tarkoitus on ollut ennen kaikkea näin aluksi palauttaa asioita mieleen. Niinpä kokoontumiset ovat olleet vapaamuotoista jutustelua. Ensimmäisellä kerralla 10.12.2017 keskusteltiin vapaasti, ja toisella kerralla 14.1.2018 katseltiin jo kerättyjä kuvia.

Kolmanteen kokoontumiseen 28.1.2018 pari kyläläistä oli jo tuonut mukanaan kirjoittamiaan katsauksia joidenkin talojen historiasta. Näitä toivotaan lisää, ja muutamat lupasivatkin kerätä samanlaisia katsauksia uusista kohteista. Käytettävissä on lisäksi muutama jo aiemmin tehty juttu.

Seuraava kokoontuminen pidettiin sunnuntaina 18.2. Mukana oli myös useita kyläkirjoja tehnyt Pekka Peltotalo. Pekka on lupautunut opastamaan kirjan kokoamisessa ja antamaan siihen vihjeitä.

Viides ja kevätkauden viimeinen muistelutilaisuus pidettiin sunnuntaina 8.4. Tilaisuuden äänitteen muokkaaminen on vielä kesken, mutta sekin tulee tänne kuultavaksi piakkoin.

Jo pidetyt tilaisuudet on äänitetty, joskin sanelutallentimella tehtyjen äänitteiden äänenlaatu ei ole kovin hyvä. Äänitteet on tallennettu MP3-muotoon, joten useimpien tietokoneiden, tablettien ja älypuhelimien pitäisi pystyä toistamaan ne.

Ensimmäistä, 10.12.2018 pidettyä tilaisuutta pääset kuuntelemaan tätä tekstiä klikkaamalla.

Toista muistelutilaisuutta 14.1.2018 kuulet tätä tekstiä klikkaamalla.

Äänite kolmannesta muistelutilaisuudesta 28.1.2018 löytyy tätä linkkiä klikkaamalla.

Neljännen muistelutilaisuuden 18.2.2018 äänite löytyy tätä klikkaamalla.
Valajärven mökki on kunnossa

Kyläyhdistyksen mökki Valajärven rannalla on jälleen käyttökunnossa. Särjetyt ikkunat on uusittu, rikotut astiakaapit on uusittu, pirstaleiksi lyöty lavuaari on vaihdettu uuteen ja ehjään. Lasinsirpaleita sekä astiankappaleita on kärrätty roskiin suuret määrät.

Samalla mökin sisustukselle on tehty perusteellinen uudistus. Tuvan sohva on saanut uudet tyynyt, lattiamatot on uusittu, vanhoja kalusteita on viety roskiin ja ennen kaikkea tilat on pesty ja siivottu perusteellisesti. Tuhottujen mikrouunin ja radion tilalle on tuotu uudet. Lisäksi mökillä on nyt televisio.

Ensimmäiset vieraat saapuivat mökille hieman ennen uuttavuotta. Mökin voi jälleen varata Perttu Laaksolta, puh. 044 056 2012, sähköposti varaukset.valajarvi(at)gmail.com Lisätietoa vasemman sivun sinipohjaisen linkkilistan kautta.


Lippu liehuu satavuotisen itsenäisyyden kunniaksi

Tukikohdassa järjestettiin ohjeiden mukainen liputus. Se alkoi 5.12. kello 18 ja päättyi 6.12.kello 22.

Uusi puheenjohtaja ja kylätoimikunta valittu

Kaloisten kyläyhdistyksen syyskokous 29.10. valitsi yhdistyksen puheenjohtajaksi vuodeksi 2018 Ritva Sarpa-ahon. Uusiksi kylätoimikunnan jäseniksi valittiin Auli Aalto, Kaija Harju, Pasi Sihvo ja Kaisa Valaja. Heidän toimikautensa kestää vuodet 2018–19. Vielä vuoden 2018 kylätoimikunnassa jatkavat Timo Isoaho, Kati Lalli, Leena Oksanen ja Jarmo Sihvo.Hieno possujuhla


Kaloisten kyläyhdistyksen kesäkausi päätettiin viime lauantaina upeasti. Karppisen Harri oli järjestänyt komean possun palvattavaksi pälkäneläisen Katajan lihan palvaamoon, josta se kuljetettiin Tukikohdan terassille.

Ketopellon Jari oli aamupäivällä nostanut todella maukkaita perunoita, jotka emännät Auli, Leena, Mirva ja Sinikka keittivät ja tarjosivat mehukkaiden kastikkeiden ja salaattien kanssa possunlihan höysteeksi. Harri leikkasi possun kyljestä maukkaita siivuja, ja mikä parasta, myös santsaaminen oli sallittua. Tätä mahdollisuutta jokseenkin kaikki myös käyttivät hyväkseen.

Illan viihdepuolesta vastasivat Asemin Pelimannit. Illan päätteeksi pääsivät kylän laulajat ääneen, vuoroon näet tuli karaoke. Laulua riitti pitkälle yli puolenyön.

Kuvia possujuhlasta saat näkyviin klikkaamalla tästä.


Auli arvasi tarkimmin

Kaloisten kyläyhdistys järjesti kesän viimeisen tori-illan yhteydessä veikkauksen tervahaudan tuottaman tervan määrästä. Tervamestari Alpo Mäkinen ilmoitti yhdistyksen puheenjohtajalle tervan määräksi 514 litraa. Tätä tarkkaa määrää ei ole tätä nettisivua ennen kerrottu kenellekään, joten kaikki joutuivat arvaamaan.

Tarkimmin arvasi Auli Karjalainen, jonka arvaus 512 litraa heitti vain kaksi litraa oikeasta. Auli voitti palkintona olleen pääsylipun yhdistyksen kesäkauden päättävään possujuhlaan lauantaina 2.9. Onnittelut Aulille!


Pekka palkittiin

Renko-seura palkitsi sunnuntaina 23.7. Jaakon juhlassa renkolaisia, jotka ovat ansioituneet ennen kaikkea vapaaehtoisessa työssä vanhusten sekä kyläyhteisöjen hyväksi.

Mukana oli myös Kaloisten kyläyhdistyksen kantaviin voimiin kuuluva Pekka Vanhatalo. Hän on ollut mukana kyläyhdistyksen toiminnassa alusta lähtien, ja jo siihen aikaan, kun nykyinen kylätalo Tukikohta oli sotaveteraanien hallussa, hän auttoi monin tavoin talon ylläpidossa. Nykyisin hän hoitaa Tukikohdan varaukset ja huolehtii myös paikkojen siisteydestä.

Pekan toiminta ei kuitenkaan rajoitu Kaloisiin. Hän on toiminut aktiivisesti työssä kaikkien renkolaisten sotaveteraanien hyväksi. Palkitseminen sattui siis harvinaisen hyvin kohdalleen. Kaloisten kyläyhdistys onnittelee Pekkaa!

Pekka Vanhatalo (selin) onnittelee Rengon Jaakoksi 2017 valittua Irmeli Anttilaa.Linnaseudun kesälehti on ilmestynyt

Hämeenlinnan, Hattulan ja Janakkalan kylien asiaa ajava Linnaseutu ry on jälleen julkaissut kesälehden. Lehdessä on paljon asiaa seudun kylistä. Kaloisten väkeä ja toivottavasti muitakin kiinnostaa lehden sivulla 10 oleva juttu tervahaudasta ja tervamestari Alpo Mäkisestä. Alpo täyttää kohta 88 vuotta, mutta iästään huolimatta hän on itse pilkkonut tervahautaan tarvittavat kannot pilkkeiksi pääosin kirveellä.

Kesälehteä pääsee lukemaan klikkaamalla kuvaa tai tätä linkkiä.


Pidä tilaisuutesi Tukikohdassa!

Avaa tästä esite!
Kylätalo Tukikohta tarjoaa hyvät ja nykyaikaiset tilat kokousten, koulutustilaisuuksien tai juhlien pitoon.
Tutustu Tukikohdan edulliseen vuokraushinnastoon ja vuokrausehtoihin!
Tukikohdan käytöstä ja varaustilanteesta antaa tarkempia tietoja
Pekka Vanhatalo,

puh. 0500 381 128


valajarvenmokki_kaloistenkylayhdistys.jpgVuokraa lomamökki!

Kaloisten kyläyhdistyksellä on saunamökki Valajärven rannalla. Mökkiä vuokrataan myös kyläyhdistyksen ulkopuolisille käyttäjille edulliseen hintaan.
Tutustu mökkiin lähemmin tästä. Lisätietoja antaa Perttu Laakso,

puh. 044 056 2102


Tutkimus Kaartjoesta

Muutama vuosi sitten Henri Solismaa kävi esittelemässä tekemäänsä tutkimusta Kaartjoesta kyliemme osalta. Kuten itsekukin voi todeta, joki kaipaisi hoitotoimia. Henrin opinnäytetyö Kaartjoen alajuoksun kunnostaminen osaksi kylämaisemaa esittelee ja ehdottaa toimenpiteitä, joilla joen esteettiset ja virkistykselliset arvot saataisiin säilymään.

Voit lukea Henrin satasivuisen opinnäytetyön klikkaamalla tästä.


Uudet säännöt

Yhdistysrekisteri vahvisti Kaloisten kyläyhdistykselle uudet säännöt 11.8.2015
Säännöt voit lukea tästä.


Tervanpoltto 2015

Tukikohdan pihalla heinäkuussa poltettu tervahauta tuotti 557 litraa ensiluokkaista hautatervaa.
Kaloisten kyläyhdistys kiittää kaikkia Kaloisten tapahtumiin osallistuneita.


Kuvia tervahaudan vaiheista

Kuvia tervahaudasta 2015 näet tästä
Kuvia tervahaudan vaiheista 2014:
-Tervahaudan latomista
- Sytytysjuhlaa alusta loppuun
- Kuvia perjantailta
- Kuvia ennen sytytystä, tilaisuudesta ja tervanpolton loppuvaiheista