Kaloisten Kyläyhdistys ry:n historiaa

Kaloisten kyläyhdistys ry on Ahoisten, Asemin, Kaloisten ja Vehmaisten kylien yhteinen yhdistys. Kyläyhdistys on rekisteröity virallisesti 17.5.1996. Ensimmäinen kyläkokous on kuitenkin pidetty vuonna 1982.

Yhdistys kokoaa kylien niin vakiasukkaat kuin lukuisat kesäasukkaatkin toimimaan yhteisen päämäärän saavuttamiseksi neljän kylän kohtaamispaikka kylätalo Tukikohtaan. 1996 Kaloisten kyläyhdistys ry osti Tukikohdan päärakennuksen irtaimistoineen sotaveteraaneilta ja maapohjan sekä muut rakennukset Hannu Metsä-Mattilalta. Yhdistyksen tavoitteena on lisätä kaikkien kyläläisten viihtymistä, yhteishenkeä ja omatoimisuutta sekä kylien elinvoimaisuutta.

Kaloisten Kyläyhdistys tunnetaan parhaiten tervahaudastaan
ja TERVAPERJANTAI – tapahtumastaan, jota ansiokkaasti toteutettiin Tervamestari Alpo Mäkisen johdolla yli 21 vuotta. Viimeinen Tervahauta sytytettiin 2017. Yhdistyksen päätapahtumat sijoittuvat edelleen Renkoviikolle. Kyläyhdistys on saanut Hämeen Kylien kunniamaininnan Vuoden Hämäläinen kyläkilpailussa vuonna 2003. Kaloinen oli vuoden Hämäläinen kylä vuonna 2008. Kylätoiminta sai kunnikirjan Linnanseutu ry:ltä vuonna 2010.

Tulipalo 1982

Kesäkuussa 1982 Rengon Asemin kylässä asunutta eläkeläispariskuntaa Senja ja Otto Metsä-Mattilaa kohtasi vakava vahinko. Kotitalon liedessä oli tuli, ja tuuli sai vedon niin voimakkaaksi, että hormista lensi katolle kipinöitä. Uloimpana katteena oli poltetuista savitiilistä tehty tiilikatto, mutta sen alle oli aikanaan jätetty vanha pärekatto. Kipinöitä lensi kuiviin päreisiin, ja talon katto syttyi palamaan. Kun Rengon palokunta ennätti paikalle kirkonkylästä 11 kilometrin päästä, tulen valta oli jo niin raivoisa, että vuonna 1924 rakennetun hirsirakenteisen talon asuinosasta ei jäänyt enää mitään käyttökelpoista jäljelle. Onneksi vakuutukset olivat kunnossa. Senja ja Otto hankkivat vanhoille ihmisille itse asiassa paremmin sopivan asunnon rivitalosta kirkonkylästä. Rengon Sotaveteraanit tulivat talkoilla purkamaan ja siivoamaan talon raunioita. Siinä työn ohessa Otto ja veteraanit alkoivat pohtia talon raunioille uutta käyttöä. Entisestä kaupasta ja Metsä-mattiloiden kodista tuli Tukikohta. Rakennus nousi, ja oli sen vihkimisen aika. Nimen keksiminen ei tuottanut ongelmia, senhän oli Otto jo antanut paikalle kauan sitten. Nimeksi tuli siis myös sotaveteraaneille sopiva Tukikohta. 90-luvun lopulla aika jätti ensiksi Otosta, sitten Senjasta. Tilan omistusoikeus siirtyi Oton veljenpojalle Hannu Metsä-Mattilalle.

Kylätalo Tukikohta

rakennettu 1982. Ostettu 1996 sotaveteraaneilta ja 2001-2004 Päärakennus remontoitiin ja kunnostettiin nykyiseen asuun Leader POMO+ -rahoituksella ja suurilla talkooponnisteluilla.

Tervapirtti

2007-2008 vanhan navetta/tallin tilalle rakennettiin EU-hankerahoituksella ja talkoovoimalla kahvilarakennus, minkä nimeksi annettiin Tervapirtti.

Tanssilato

2010 Rakennettiin tanssiladon päätyyn uusi liiteri.

Vuonna 2022 yhdistys kokosi pj. Tero Salosen johdolla joukkonsa ja onnistui toteuttamaan kylätalon salin lattiaremontin. Remontin yhteydessä huollettiin myös salin seinä- ja lattiaeristys kuntoon ja vaihdettiin muutamat lahonneet seinähirret. Salin seinät kuultolakattiin vaaleammiksi.

Vuoden 2022 lokakuusta vuoden 2023 kesäkuun 16.päivään saakka kyläyhdistyksen rinnalle perustettu Hittoon Mettärata työryhmä työskenteli ahkerasti Suomi-rata Oy:n suunnittelemaa Tampere-Helsinki suurnopeusrataa vastaan, joka oli suunniteltu kulkemaan kyliemme läpi. Petteri Orvon hallitus päätti lopettaa kyseisen ratalinjan valmistelut. Mettärata heitettiin hittoon!
Lisää näistä talkoista on luettavissa TÄÄLLÄ.